Professor Kerstin Brismar, som arbetar med diabetesforskning på Karolinska Institutet, har startat en forskningsstudie om 5:2-metoden.
Studien består av 90 personer som äter enligt 5:2-metoden. Det är en grupp som består av diabetiker typ 2, feta, överviktiga, och normalviktiga med bukfetma. De dagar de inte fastar rekommenderas de att äta en kost med mycket rapsolja, inhemska frukter, bär och grönsaker, fullkornsprodukter av råg, korn eller havre, fisk och vilt men i övrigt måttligt med rött kött.
Deltagarna ska registrera vad de äter och sin fysiska aktivitet under tiden som studien pågår. De som deltar i studien får sina värden mätta i början av studien, efter sex veckor, tre månader och sex månader. Sedan är det uppföljning efter ett år.
Ett centralt tema i Kerstin Brismars forskning har varit IGF-1, och med den nya studien vill Kerstin Brismar se hur värdena ändras mellan de olika grupperna av deltagare. Målet med studien är att kunna basera framtida kostråd på resultaten.
Läs mer hos Karolinska Institutet: Vetenskaplig studie om 5:2-dieten och Hon står upp för 5:2-dieten